Hozzávalók:
4-6 személyre
1 egész ponty (kb. 1-1,5 kilós)
só
liszt
3 tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A pontyot fejbe verjük. Hát bocsi, de élve mégsem boncolhatjuk fel. Száliránnyal ellentétesen lekaparjuk róla a pikkelyeket. Ez azért is fontos, különösen karácsony tájékán, mert a pikkely jelzi a jövő évi gazdagságunkat (pénzt). A hasa alján található párzó nyílásnál kezdve a fej irányába felvágjuk a hasát, kiszedjük, ami belül van. Az ikrát vagy a tejet félretesszük, az úszóhólyagot kidurrantjuk, mert az olyan jó buli, majd a halat a gerincére merőlegesen 1,5 centi szélesen felszeleteljük.
Vagy már eleve szeletelt pontyot, vagy még inkább harcsát veszünk, csak akkor oda a jövő évi gazdagságunk, ugye. A halszeleteket, ikrát, haltejet besózzuk, és legalább fél órát állni hagyjuk. Utána lisztbe, felvert tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Papírtörlővel leitatjuk róla a felesleges olajat, és tálra tesszük.
Citromszeletekkel díszítve hasábburgonyával és majonézzel, vagy burgonyasalátával tálaljuk.
Hasonlóan készítjük süllőből is, de ekkor a gerinc mentén lefejtjük a húst, hagyjuk, hogy a kést a szálkák „vezessék”, vagyis kifilézzük, majd a filéket szereltekre vágjuk, alaposan besózzuk, majd rántjuk.